torsdag 15 april 2010

Räddare I Nöden



Bild: Universal Music

Petter är här igen. Det har ingen missat. Det är hans sjunde (!) platta, och den fick det praktfulla namnet Räddare I Nöden. Bakom kulisserna står producentteamet Collén & Webb, som också gjorde för Petters debut, Mitt Sjätte Sinne.

Så här har det talats om Söderkungens senaste alster:

Petter är som vanligt effektiv och hinner på tolv spår hylla alla han älskar, sörja ett förlorat Stockholm och sampla Sten och Stanley, över precis så många snygga soulrefränger och 90-talsrotade Collén & Webb-beats som behövs för att garantera radiohittar.

- Nanushka Yeaman, Dagens Nyheter

Att mogna är att inse vad som är viktigt och enligt Petter är det bara vänner, familj och kärlek som kan rädda dig i en hård värld.

- Jenny Seth, Aftonbladet

Det är mycket nostalgi över det här. Många av texterna handlar om hur allting började, hur det är nu, att han har barn och "inte har råd att falla av". Det kan man ju tycka vad man vill om, men det är ganska skönt på sina håll med en rappare som inte hysteriskt skriker om alla feta bilar, brudar och smycken han har. Man bara: Ja, men diskbänksrealism i hip hop-tolkning. Varför inte?

- Bella Hansson, Gaffa

Petter övertygar mer än någonsin när han framför sina texter. Till skillnad från många av hans tidigare låtar, där texterna ofta kändes som utfyllnad, så känner man att han ansträngt sig och att det ligger en tankeprocess bakom varenda låt. Titeln En räddare i nöden syftar till alla personer och saker som hjälpt honom genom livet och det finns ofta ett igenkänningsvärde som man kan luta tankarna mot. Många av låtarna är sentimentalt lagda men det går aldrig till överdrift för detta balanseras snyggt upp utav de låtar där han rappar om annat.

- Whoa.nu

Men så har vi Nöjesguiden som bland hiphoplyssnarna gjort sig känd för att såga det som ofta prisas. Det färskaste exemplet måste nog vara totaldissen av Näääk - Vem?. Inget ont om Nöjesguiden, men det är bara en intressant observation att det ofta blir så här;

Vad gör en rappare bra? Är det karisma, humor, melodikänsla, förmåga att berätta en historia, ett gripande livsöde, kaxighet, hårdhet, nakenhet? En bra rappare har en eller flera av de egenskaperna. Petter, den gamle skidåkaren från Södermalm, har ingen av dem. Istället har han bitterhet. Men när han låter denna känsla löpa helt fritt, i nattaxifärden Stockholm brinner (inte) igen, blir hans förakt och paranoida vilsenhet faktiskt en tillgång. Han blir så osympatisk att han känns sorglig och mänsklig. I övrigt är skivan en enda lång gäspning.

- Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Nöjesguiden



Petter - Gör Min Dag feat. Magnus Carlson


/Buzy-E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar