lördag 25 december 2010

Hej då 2010.

Fick en stark lust att summera mitt hiphopår. Insåg rätt fort att det är en enorm uppgift, och allt får knappast plats. Men försöket duger, så jag kör.
Eftersom jag har guldfiskminne, vill jag helst inte göra någon slags kronologisk kategorisering. Det ni får är snarare random stickprov från året som gått. Inga datum eller så alltså. Bara soppa.

Gratis är gott, och 2010 var inget undantag. Mycket fanns att tanka ner, helt legitimt. Alla är enade om att det är fantastiskt. Hjältarna på Streetfashion såg till att låta oss ta del av både Ågren och Öris' Högt i Tak vol. 1 och Queff och Denniz Prime's Greetings From Russia. Båda släppen enormt förväntade och båda teasar om vad som komma skall. För vi vill höra med av dessa DBSgossar.
Aylakollektivet låg heller inte på latsidan. Carlito släppte Guldburen som enligt artisten själv är en skildring av ett samhälle sett från en flyktings/invandrares/blatte-svensks perspektiv och är i allra högsta grad personlig fast ur ett politiskt perspektiv.
Och sen har vi Norrland. Herrgud. Såsom jag väntade på Dirty North! Tack tack tack tack! Med det i minnet, kom 2010 också med Academics (som proddat massor, bl.a. Dirty North) med Tare Lugnt 4. En grym platta som gästas av bland andra Cleo och Mofeta.
En som inte får förglömmas, är Sveriges längsta rappare (eller, är det kanske Öris?) och hans Fruängen Fixtape. Jag är ett stort SexFemman-fan och hans 12spår-långt släpp svek inte:
Fruängen Fixtape by sexfemman
Från SexFemman till Mackan och Carli, som tidigt 2010 visade oss denna hårfagra video:

Marcus Price & Carli - Mat Bira Kvinnor Weed from Palms Out Sounds on Vimeo.

Bäst ju.

En annan som satte sin prägel på 2010, är ingen annan än Zakarias Lekberg. Zacke, som han kallar sig, släppte sitt album Visst Är Det Vackert i början på året, och när skivan var sönderlyssnad kunde vi snabbt konstatera att den skulle bli en av årets bästa.

Efter framgångarna i USA jämsides Movits!, kom nyheten i Oktober att Zacke signats till det amerikanska bolaget 59 North Recordings. Att jag som svensk rappare, som rappar på svenska, skulle få signa med ett amerikanskt bolag – det trodde jag aldrig, skriver Zacke på sin hemsida. Vi grattar till denna snygga export av svensk hiphop på svenska till råga på allt! FANTASTICO!

Tillbaka kom också Skizz (sist hörde från honom, var han fortfarande Funkenteller...) och Starvin Mar och med sig hade de Ettfyranånstans som stal mitt hjärta helt! (Numer röstar jag endast LP). I samma veva kom också PH3 tillbaka till Tellus, med sitt album PH3 Löser Ett Fall. Många bra släpp 2010, men jag tycker nog att PH3 Löser Ett Fall är ett av de mest minnesvärda. Det är inte många som vågar sig på det experimentella musikskapandet Eye N' I och Profilen satsar på, och det är fint att se resultaten!
Produktivt år för svensk hiphop. Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros släppte sina soloalbum som åtminstone jag tyckte påminde en del om varandra, Petter släppte Räddaren I Nöden, Simon Emanuel gav ifrån sig både Svarta Rosor och I Simon Tid, och dessutom var det 2010 året som Evolution släpptes:
Evolution-snippet 1 by evolution_hiphop
Samlingsplattan var ett initiativ av Redline/Bröderna Salazar och Ametist, som beskrivs med följande ord:
Genom Evolution kan man tydligt höra hur hiphopen i landet utvecklats senaste decenniet. Soundmässigt drar hiphopen numera åt flera olika håll, rapen har utvecklats både i uttryck och rent tekniskt, och språkmässigt kan man urskilja en hel del förändringar.

Den absolut utan tvekan FETASTE konserten 2010, ägde rum på Peace and Love. 40.000 pers i publiken på den största hiphopspelningen Sverige någonsin skådat! Kung Hov stod på scen den där sommankvällen i juni, när Borlänge blev extatiska till Jay-Zs röst! Det är en fullkomligt lysande konsert, skrev Fredrik Strage i DN.

Bilden är lånad härifrån.

Av det där mer independent-slaget för oss nördar, var MF DOOM på Strand i Stockholm i början av November månad en fin upplevelse.

Sanslös DOOMspelning med feta förband: Chapee N Chess feat DJ ON-REE, Hearin' Aid och (ÅTERFÖRENADE!!) Sherlock. Mycket bra jobbat där Miguel Pizarro! Kort därefter spelade Jedi Mind Tricks även på Strand, denna gång med D-STROY & FREESTYLE och också ILL BILL.

På den utländska fronten kom 2010 även med den sorgliga nyheten om Rhymesayersmedlemmen Eyedeas död. En otroligt begåvad rappare gick därmed ur tiden. Enormt tråkigt. En annan som lämnade hiphopvärlden i stor sorg, var den legendariska Gang Starr-MCn Guru. Den 19/4 förlorade han slaget mot Cancern, och avled 43år gammal i Samaritan Hospital i NYC.

Jag känner spontant att vi nu måste balansera ut den lite, med något EXTREMT roligt. Kanske förmodligen högst sannolikt den roligaste intervjun jag någonsin sett av en svensk hiphopartist...

Omedelbar klassiker.

Helt sjuk kärleksmagi uppstod på säsongsavslutningen av En Kärleksattack På Svensk Hiphop! Den som missade den episka sändningen MÅSTE hooka reprisen (HÄR!). No excuses. HighWon lämnade inte ett öga torrt när de körde sin Från Hjärtat.

Foto: Erik By Erik, lånat från Sr.se/Metropol

Om denna tillställning skrev Ametist följande:
Vi räknade oss till 50 personer sammanlagt i studion när landets första, enda och största forum för svensk hiphop, hade säsongsavslutning och firade 8 avslutade säsonger, och det med en kärleksattacks-extravaganza. Det blev catering-käk (75 sawiches, lussebullar, julmust, cola, och skumpa i studion). Och allmän häng och Dj-ing efter programmet. I programmet kördes en cypher som heter duga, Highwon körde hösten/vinterns största svenska hiphoplåt "Från Hjärtat" live, och Ted körde darlingen "Din Mamma" live. Vi pratade om höstens hiphop-högpunkter och spelade några av de låtar som önskats mest under hösten. Petter var med, poppade en flaska champagne, sammanfattade sin höst och pratade om sin medverkan i tv-programmet "Så Mycket Bättre" och upplevelserna kring att introducra rap för en målgrupp som kanske inte är så bekant med konstformn och kulturen. Det hela var magisk live-radiohistoria.



På tal om kärlek och hiphopmagi, var också den senare delen av 2010 perioden då Basementality Battles klev in i ringen. Stockholm kan äntligen mätas mot O-Zone i Malmö! Vi tackar Critical och Shazaam för detta fina initiativ, och hoppas på ännu fler battles i framtiden! Det blir ju bättre och bättre för varje gång!


Nya bloggar poppade upp också. Det är jävligt synd tycker jag, att folk ska vara snabba på att hata. Speciellt på tjejer. Det är ALLTID kul när tjejer vågar ta plats, och med det menar jag VÄLKOMMEN HULDISH!, massa kärlek till dig din duktiga och drivna bloggdrottning!

GÖR DIN GREJ ALEXANDRA! DU ÄR GRYM OCH DU BEHÖVS!

Men 2010 var också året för helt sjuka grejer. Exempel:


och

OCH!!


Hide your kids, Hide your wife
Hide your kids, Hide your wife
Hide your kids, Hide your wife
and hide your husband
för nu tar vi 2011 med storm!

/Gott nytt/ E.

1 kommentar:

  1. Glöm inte årets i särklass bästa instrumentalalbum - "How It Should Sound" av Bobby Ray's totala antites Damu The Fudgemunk.

    http://www.youtube.com/watch?v=HadQHkDb6NU

    http://www.youtube.com/watch?v=YrTWnZne0x8

    SvaraRadera